Marietje Kuijs van Opzeeland 100 jaar

Marietje Kuijs van Opzeeland 100 jaar! Wij willen haar en haar familie hier van Harte mee feliciteren!

 

Locoburgemeester Kees van Bokhoven heeft vandaag Marietje Kuijs van Opzeeland gefeliciteerd met haar honderdste verjaardag. Hij heeft namens het gemeentebestuur van Heusden een bankje met opschrift aangeboden.

Op verzoek van de jarige is dit geplaatst bij de Jeu de Boulesbaan aan de Haarsteegsestraat in Haarsteeg waar ze samen met Locoburgemeester Kees van Bokhoven het bankje heeft onthuld. Daarna heeft ze ook een bezoek gebracht bij haar geboortehuis.

Marietje werd op 25 juli 1920 geboren aan de Ipperhoeve 2 in Haarsteeg (gem. Hedikhuizen) Ze kwam uit een gezin van totaal elf kinderen en is nog als laatst levende van het gezin. Voor haar huwelijk heeft ze gewerkt bij Bakker Vughts en V&D in Den Bosch. Bij V&D maakte ze kleding en leerde het zo dat ze later zelf veel kleding maakte voor eigen kinderen.
In 1949 trouwde ze met Jan Kuijs en kregen samen drie kinderen en had samen met haar man een kolenzaak in Heusden en later uitgebreid met een transportbedrijf. Uiteindelijk besloten ze samen de kolenzaak af te stoten en verder te gaan met het transportbedrijf.

“Ze had graag doorgeleerd, maar in haar tijd; de 20er en 30er jaren van de vorige eeuw , was dat alleen weggelegd voor de jongste in het gezin. Omdat voor het bedrijf diverse diploma’s nodig waren heeft ze deze tijdens haar huwelijk gehaald. Voor een examen moest ze in 1956 naar het Kurhaus in Scheveningen. Ze heeft daar een kopje koffie genomen, de prijs was NLG 0.90 cent. De dorst was snel over. Maar ze was wel geslaagd en is daarna nog regelmatig in Scheveningen geweest, maar dacht steeds terug aan haar ervaring uit 1956” Laat haar zoon Diel weten.

In de volgende jaren stond Heusden vesting volop in de steigers en voor hun huis werd de stadshaven gegraven. Het transportbedrijf paste niet meer in Heusden, dus ging het gezin in 1973 verhuizen naar de Grote Kerk in Vlijmen. In 1976 is haar man Jan op 60 jarige leeftijd overleden. Vervolgens heeft ze kort in Nieuwkuijk gewoond, maar verhuisde al snel weer terug naar Vlijmen, waar ze nog altijd woont. Ze kreeg nu tijd voor dingen, die voorheen niet mogelijk waren. Bij de kinderen een helpende hand toesteken, met de kleinkinderen naar de Drunense duinen, naar Engelse les en reizen met de trein door Nederland.

Ze heeft diverse mooie reizen gemaakt; binnen Europa en ook ver daarbuiten. Ze is drie keer naar Nieuw Zeeland geweest om haar jongste broer te bezoeken. Daarnaast is ze naar Amerika geweest om neven en nichten te bezoeken. Tijdens deze reizen kon ze zich prima redden na het volgen van de Engelse les in het Stuurhuis. In 1986 heeft ze een ernstig auto ongeluk gehad, waar ze wonderwel van is hersteld maar auto rijden was hierna gedaan. Maar ze ging niet bij de pakken neerzitten, ze heeft haar fiets nog meer van stal gepakt en daar nog tot op hoge leeftijd van genoten.

Tot 2010 heeft ze zelfstandig gewoond, maar heeft vanwege haar ogen besloten om alweer 10 jaar geleden naar Sint Janshof in Vlijmen te verhuizen. Ook hier woont ze met veel plezier. Intussen zijn er 6 kleinkinderen en zijn ook 6 achterkleinkinderen geboren. Aan een brede interesse ontbreekt het haar ook niet. Ze volgt altijd hoe de kleinkinderen de wereld rondreizen. Tot een jaar geleden werd er fanatiek de atlas bijgehaald, om de landen en plaatsen op te zoeken.

Wat heeft ze in de afgelopen decennia als doel gehad om weer door te gaan? Ze wilde heel graag de volgende mijlpalen meemaken o.a. de opening van de Kanaaltunnel, het millennium, de geboorte van alle achterkleinkinderen en in de afgelopen maanden heeft ze toegeleefd naar haar honderdste verjaardag.

Het is nu een bijzondere tijd, waar ze zich heel bewust van is en ze geeft aan dat de Corona pandemie niet haar voorkeur heeft.

Bron: https://heusden.nieuws.nl/

Int. Transportbedrijf Kuijs